A e dëmtojnë mediat sociale shëndetin tuaj mendor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A e dëmtojnë mediat sociale shëndetin tuaj mendor?

Titujt zakonisht paraqesin një pamje mjaft të zymtë. Vetë Facebook e ka pranuar se mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin mendor, ndërsa shumë studime kanë treguar se përmbajtja ‘aspirative’ e Instagramit mund t’i bëjë përdoruesit e rinj të ndihen të papërshtatshëm. Edhe qeverite po rekomandojn ligje të reja rreth faqeve të mediave sociale me besimin se ato ‘i ekspozojnë fëmijët në dëm’. Studime të shumta e lidhin përdorimin e mediave sociale me çështje të shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi, problemet e gjumit dhe rritja e rrezikut të vetëvrasjes.

Por a po thjeshtojmë një pamje komplekse? Si fillim, shumica e hulumtimit nuk mund të përcaktojë nëse kalimi i më shumë kohë në mediat sociale çon në depresion ose ankth, ose nëse – anasjelltas – njerëzit që luftojnë me shëndetin e tyre mendor thjesht kalojnë më shumë kohë në mediat sociale. Në mënyrë të ngjashme, ashtu si shikimi i një filmi horror ose dëgjimi për një lajm të tmerrshëm mund të ndikojë ndryshe tek njerëzit, përdorimi i mediave sociale nuk ndikon në shëndetin mendor të të gjithëve në mënyrë të barabartë.

Ndjeheni të izoluar

Ka një përrua kërkimesh negative; Studiuesit amerikanë zbuluan se për gratë që përdorin Twitter, rryma e stresit në lajmet e tyre është ngjitëse. Hulumtimi austriak zbuloi se sa më gjatë të jenë njerëzit aktivë në Facebook, aq më negativ është disponimi i tyre dhe një sondazh në SHBA me 7000 19 deri në 32 vjeç zbuloi se njerëzit që shpenzojnë më shumë kohë në mediat sociale kishin dy herë më shumë gjasa të ndiheshin të izoluar.Ky hulumtim, megjithatë, kryhet pothuajse ekskluzivisht midis njerëzve të moshës 32 vjeç e poshtë, dhe shumica e të cilëve janë studentë. Është e rëndësishme të merret parasysh pse mediat sociale mund të ndikojnë më shumë në shëndetin mendor të të rinjve. “Fëmijët dhe adoleshentët janë më të ndjeshëm, më të prekshëm”, thotë psikologia për fëmijë dhe adoleshent Louise Theodosiou, “Ata po eksplorojnë identitetin e tyre, kështu që kur postojnë foto të tyre, reagimet e njerëzve mund të kenë një ndikim të thellë. Ka edhe bullizëm; në gjeneratat e mëparshme fëmijët ishin të sigurt në shtëpi. Sot, ata ndihen efektivisht të ngacmuar kur janë në telefon në dhomat e tyre të gjumit.’Mes përdoruesve më të vjetër të mediave sociale, është një pamje e përzier. Një studim zbuloi se i bënte njerëzit e moshës mbi 30 vjeç më shumë të prirur të qëndronin negativisht nëse i kishin arritur qëllimet e tyre duke krahasuar jetën e tyre me të tjerët. Në të kundërt, një sondazh në SHBA me më shumë se 3000 të rritur mbi 35 vjeç arriti në përfundimin se përdorimi i mediave sociale nuk ishte i lidhur me rritjen e depresionit.Fuqia e tij për të na bërë të vëmë në dyshim vlerën tonë është një problem madhor, dhe ky është përsëri në rritje tek të rinjtë. “Fëmijët postojnë një foto dhe më pas u prishet gjithë dita duke kontrolluar në mënyrë obsesive për të parë nëse dikush i pëlqeu”, thotë Theodosiou. Ne kemi një brez adoleshentësh që e bazojnë vetëvlerësimin e tyre në opinionet e njerëzve të tjerë.

Advertisement

Megjithatë, siç thotë psikologia klinike Maxine Campion, “Mohimi i plotë i ekzistencës së mediave sociale nuk është zgjidhja. Ne duhet të edukojmë dhe mbrojmë rininë tonë nga efektet e mundshme negative, duke maksimizuar ato pozitive.’ Kjo është sfiduese në vetvete, sepse ne si të rritur po përpiqemi të ndihmojmë të lundrojmë në një botë që nuk e kuptojmë plotësisht.Pra, çfarë mund të bëhet? Një studim i vitit 2017 me njerëz të moshës 11-25 vjeç zbuloi se Instagram i bën përdoruesit të ndihen më keq për trupin e tyre dhe Facebook përkeqësoi bullizmin kibernetik. Si përgjigje, autorët rekomanduan njoftime pop-up kur një i ri ka kaluar një kohë të caktuar në internet, një filigran në fotot që janë manipuluar në mënyrë dixhitale dhe mësime shkollore për t’i mësuar të rinjtë të përdorin mediat sociale në mënyrë të shëndetshme.

Përmirësoni lidhjet

Por ekspertët pajtohen, anët pozitive nuk duhet të injorohen. Fondacioni i Shëndetit Mendor ka deklaruar se teknologjia online mund të arrijë më të cenuarit, si dhe të reduktojë stigmën e shëndetit mendor. “E përdorur në një mënyrë “aktive”, media sociale mund të përmirësojë lidhjen dhe vetëvlerësimin”, thotë Natasha Devon, aktiviste e shëndetit mendor të të rinjve dhe autore e Udhëzuesit për të qenë mendorë për fillestarët. “Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të rinjtë që ndihen të përjashtuar, për shembull ata me probleme të shëndetit mendor ose vështirësi në të mësuar.”Hulumtimi në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se 68% e të rinjve mendojnë se biseda me miqtë e tyre në internet i gëzon ata, me 88% që thanë se u kishin dërguar miqve ‘mesazhe dashamirëse’ kur ishin të mërzitur. “Adoleshentët mund të jenë jashtëzakonisht mbështetës ndaj adoleshentëve të tjerë”, vëren Theodosiou.

Bëhuni një përdorues aktiv

Shoqëria Mbretërore për Shëndetin Publik zbuloi se ata të moshës 14-24 vjeç besojnë se Facebook, Instagram, Snapchat dhe Twitter u japin atyre hapësirë ​​shtesë për vetë-shprehje dhe mbështetje emocionale. Dhe hulumtimi ka treguar se rrjetet sociale mund t’i ndihmojnë të moshuarit të ndihen më pak të izoluar.Menaxhimi i një marrëdhënieje të shëndetshme me mediat sociale duket se ka të bëjë me qasjen tuaj. “Çelësi është të kufizoni përdorimin brenda kufijve të shëndetshëm,” thotë Devon. “Të kesh një kohë të caktuar “të ndërprerë” dhe të kujtosh gjithmonë se mediat sociale i japin dikujt luksin për të hartuar silosin e vet social. Ndiqni njerëzit që ju frymëzojnë dhe hiqni dorë nga këdo që ju bën të ndiheni më keq.’Të gjitha gjeneratat duhet të përdorin me kujdes mediat sociale, duke përkulur rregullisht muskujt e vullnetit tonë dhe duke i rezistuar dëshirës për të lëvizur. Ne duhet të shmangim përdorimin gjatë natës, të çaktivizojmë njoftimet për t’u shpëtuar tingujve, ndezjeve dhe dridhjeve që shkaktojnë stres dhe të sigurohemi që të qëndrojmë në moment, jo pas një ekrani që e kapi atë ‘për ‘gram’. Është më mirë të jesh përdorues aktiv dhe jo pasiv – më pak shfletim, më shumë bisedë. Të kuptosh se sa është shumë është gjithashtu një mjet i fuqishëm. Moment, një aplikacion për gjurmimin e mediave sociale, zbuloi se në përgjithësi njerëzit ishin më të lumtur që kalonin rreth gjysmë ore në ditë në mediat sociale.Shumë më tepër se mediat sociale, shkaqet e problemeve të shëndetit mendor mbeten përvojat e fëmijërisë, ngjarjet e jetës, problemet e shëndetit fizik, gjenetika dhe ndikimi i drogës dhe alkoolit. Media sociale është një objektiv i lehtë, por, kur përdoret në mënyrë të shëndetshme, mund të krijojë një ndjenjë përkatësie dhe të sigurojë një dalje të fuqishme për njerëzit në rrezik. Jo aq toksike në fund të fundit.

 

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy