Femrat duhet të shmangin mishin e kuq, rrezikohen nga ky lloj kanceri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studimi i ri britanik hedh më shumë dritë mbi marrëdhënien mes mishit të kuq dhe kancerit të zorrës së trashë (kanceri kolorektal), i cili tregon se konsumimi i tij lidhet me shfaqjen e tumoreve në një pjesë specifike të zorrëve.

Kjo nuk është hera e parë që mishi i kuq “fajësohet” për kontributin e tij në zhvillimin e sëmundjes, pasi OBSH-ja e ka identifikuar tashmë efektin e tij kancerogjen që nga viti 2015.

Sipas hulumtimit të fundit, i cili vjen nga një studim i Universitetit të Leeds në një grup prej më shumë se 32,000 britanikësh, të cilët u ndoqën mesatarisht për 17 vjet, një dietë që nuk përfshin asnjë mish të kuq lidhet me një rrezik më të ulët të kancerit kolorektal.

Në studimin e tyre, studiuesit vlerësuan nëse mishi i kuq, shpendët, peshku ose abstenimi nga çdo lloj mishi (dieta vegjetariane) luan një rol në nëntipet e ndryshme të kancerit kolorektal.

Advertisement

“Efekti i llojeve të ndryshme të mishit dhe zakoneve të të ngrënit në përgjithësi në zhvillimin e kancerit në pjesë të caktuara të zorrëve është një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballemi kur studiojmë kancerin kolorektal në lidhje me dietën”, tha autori kryesor Dr Diego Rada Fernandez de Jauregui.

“Studimi ynë është një nga të paktët që është fokusuar në këtë marrëdhënie dhe, megjithëse do të ketë nevojë për analiza të mëtejshme nga studime më të mëdha, ai ofron informacion të vlefshëm për ata me një histori familjare të kancerit kolorektal dhe për ata që janë të përfshirë në parandalim.”

Sipas vlerësimeve, incidenca e re e kancerit të zorrës së trashë pritet të kalojë 2.2 milionë në mbarë botën deri në vitin 2030, ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar është kanceri i tretë më i zakonshëm në popullatën femërore. Vlerësohet se rreth 1 në 5 kancere kolorektal në Mbretërinë e Bashkuar lidhet me konsumin e mishit të kuq. /Lajmi.net/

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy