Kujdes, të gjithë burrat mbi 40 vjeç duhet të bëjnë këtë test vjetor për kancerin e prostatës

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kujdes, të gjithë burrat mbi 40 vjeç duhet të bëjnë këtë test vjetor për kancerin e prostatës

Kanceri i prostatës është një nga llojet e zakonshme të kancerit që gjendet tek meshkujt e moshuar. Për shkak të natyrës së saj indolente, shumica e popullsisë mashkullore nuk janë në dijeni se problemi që kanë mund të shkojë dhe në faza tepër të avancuara. Kështu, kanceri i prostatës duhet të zbulohet në një fazë të hershme. Lexoni për të ditur shenjat dhe simptomat e kancerit të prostatës, si dhe mënyrën se si diagnostikohet ky lloj kanceri.

Sipas Dr. Tanveer Abdul Majeed, Onkolog Kirurgjikal, Zen Multispecialty Hospital, Chembur, hetimi më i rëndësishëm për diagnostikimin e hershëm bazohet në vlerësimin e antigjenit specifik të prostatës të serumit (PSA) të plotësuar me ekzaminim dixhital rektal (DRE). Monitorimi serik i PSA në intervale të ndryshme është më domethënës pasi mund të zbulojë rritjen e shpejtësisë serike të PSA, e cila është më specifike sesa një vlerë e vetme, tha ai.

Dr. Majeed gjithashtu ndau njohuritë e tij në lidhje me kancerin e prostatës, testin e gjakut PSA dhe mënyrat për të parandaluar këtë kancer.

Çfarë e shkakton kancerin e prostatës?

Advertisement

Megjithëse shkaku i saktë i tij është ende i paqartë, hulumtimet sugjerojnë që historia familjare, pleqëria dhe obeziteti mund të ftojnë këtë kancer. Frekuenca e shtuar e urinës, rrjedhja e dobët, simptomat e urgjencës janë paraqitje të zakonshme së bashku me dhimbjet kockore në fazën e avancuar të kancerit të prostatës.

Kanceri i prostatës fillon në qelizat e gjëndrës së prostatës së një burri. Por për shkak të rrjedhës së saj indolente dhe simptomave minimale që paraqet në një fazë të avancuar, ajo tenton të rrisë shkallën e vdekshmërisë dhe sëmundshmërisë tek pacientët. Wshtë nevoja e orës për të edukuar secilin për këtë kancer, rolin e zbulimit të hershëm dhe ndihmën në diagnostikimin e shpejtë.

Testi i gjakut PSA: Kush duhet ta bwjw?

Mos harroni se ky kancer shpesh nuk ka simptoma derisa sëmundja arrin fazën e avancuar. Prandaj shqyrtimi është një mjet jetik për të zbuluar kancerin herët kur shanset e trajtimit dhe shkallës së kurimit janë shumë më të larta. Për fat të mirë, kanceri i prostatës mund të zbulohet herët edhe para se të shihen simptomat duke vlerësuar rritjen e nivelit të serumit PSA përmes testit të gjakut PSA.

Advertisement

Një test gjaku i antigjenit specifik të prostatës (PSA) është një test i standardit të artë për të matur nivelet e antigjenit specifik të prostatës në gjak dhe rekomandohet çdo vit për të gjithë meshkujt mbi moshën 40 vjeç. PSA është një proteinë që prodhohet nga qelizat e prostatës. Meqenëse qelizat kanceroze prodhojnë më shumë PSA, një rritje në nivelin tuaj të PSA mund të nënkuptojë një problem. Kjo do t’i ndihmojë burrat të fillojnë kujdesin në fazat e hershme dhe potencialisht të shërojnë kancerin.

Bazuar në diagnozën, do t’ju sugjerohet një linjë e duhur trajtimi. Dije që trajtimi gjithashtu ndryshon nga një individ tek tjetri.

Këshilla për të parandaluar kancerin e prostatës

Për parandalimin e kancerit të prostatës, thjesht hani një dietë të ekuilibruar mirë që përfshin të gjitha lëndët ushqyese thelbësore. Sigurohuni që të përfshini fruta, perime të freskëta, bishtajore, dhe drithëra në dietën tuaj. Mundohuni të mbani një peshë të shëndetshme duke ushtruar në baza ditore dhe duke zvogëluar numrin e kalorive. Përqafimi i një stili jetese të shëndetshëm është thelbësor për të qëndruar në formë dhe mirë. Më e rëndësishmja, mos harroni të konsultoheni me një mjek herët për një rezultat të favorshëm.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy