Lufton variantet e ndryshme të virusit, Oxford nis punën për përgatitjen e vaksinës së re

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Një kompani bioteknike në Mbretërinë e Bashkuar po dizajnon vaksina kundër llojeve të ndryshme të viruseve.

Baseimmune, një kompani e themeluar nga një grup shkencëtarësh të Universitetit të Oksfordit, ka mbledhur 685,000 £ (944,409 dollarë) për të krijuar vaksina me potencialin për të siguruar imunitet ndaj të gjitha llojeve të ardhshme, përfshirë koronavirusin.

Ata përdorën inteligjencën artificiale (AI) dhe të dhëna të mëdha për të parashikuar se si do të ndryshojnë viruset dhe për të identifikuar antigjenet “të ardhshëm” që do të formojnë elementët kryesorë të gjeneratës së ardhshme të vaksinave.

Shfaqja e varianteve të reja është një nga vështirësitë kryesore në luftimin e pandemisë Covid, me kërcënimin e mutacioneve të përshkruar si një “zonë rreziku”.

Advertisement

Baseimmune zbuloi se po punon për vaksinën e parë multi-gjenotipale në botë terapeutike kundër HPV, e krijuar për të parandaluar ata që infektohen nga zhvillimi i kancerit të qafës së mitrës.

Ekipi më parë ka hartuar më shumë se 15 vaksina, me dy në provat klinike njerëzore. Ata gjithashtu kanë iniciuar zhvillimin para-klinik të një numri të kandidatëve të tyre të vaksinave, duke përfshirë një vaksinë universale Covid dhe një vaksinë veterinare kundër virusit afrikan të etheve të derrit.

Teknologjia e Baseimmune sjell plastikë në vaksina “në mënyrë që ata të jenë në gjendje të mbrojnë nga variantet e ardhshme dhe sojet qarkulluese”, tha ai.

Fillimi i bioteknologjisë po punon me akademikë kryesorë në botë për të ndërtuar vaksina revolucionare dhe ka pesë antigjene në faza të ndryshme të zhvillimit.

Advertisement

Këto përfshijnë një vaksinë kandidate për sëmundje infektive njerëzore në bashkëpunim me Vaccitech, Oxford që ndihmoi në zhvillimin e vaksinës AstraZeneca dhe një vaksinë revolucionare të malaries në zhvillim me Imperial College London.

Dr Josh Blight, zyrtari kryesor shkencor dhe bashkëthemeluesi, tha: “Problemi është se shigjeta vazhdon të lëvizë, ndonjëherë arrijmë t’i godasim ndërsa të tjerët nuk mund t’i godasim kurrë në kohë.

Ne po e shohim këtë tani me efikasitet të reduktuar të vaksinës kundër varianteve të reja Covid. Në Baseimmune, ne po e ndryshojmë këtë duke dizajnuar vaksina që e dinë se ku do të jetë epiqendra tjetër. ”

“Ne përdorim llogaritjen e sofistikuar për të monitoruar globalisht evolucionin dhe patogjenët për të gjeneruar një vaksinë të vetme e cila mbron nga llojet e tanishme dhe të ardhshme të shfaqjes së panjohur, ndërsa synojmë rajonet kritike brenda patogjenit për të gjeneruar një vaksinë mbrojtëse dhe të mbrojtur nga e ardhmja. Ne i quajmë këto vaksina me plasticitet. Imagjinoni që të keni nevojë vetëm për një goditje gripi në vend të një për çdo vit, që janë vaksinat me plasticitet”.

Advertisement

Financimi i tij drejtohet nga Creator Fund, fondi i kapitalit sipërmarrës universitar Europian dhe përfshin Mike Watson, ish-president i sëmundjes infektive Moderna me mbështetjen e Vaccitech dhe Universitetit të Oksfordit.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy