Pse edhe të shëruarit nga Covid duhet të vaksinohen?!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pas një doze të vaksinës së Pfizer, të rikuperuarit duket se kanë një përgjigje më shumë se gjashtë herë më të fortë se ata që nuk e kanë marrë kurrë infeksionin.

Vaksinat e Covid japin mbrojtje më të plotë sesa infeksioni natyror: mjekët e kanë përsëritur këtë për disa kohë, dhe tani një studim i kryer në profesionistët shëndetësorë në MB e konfirmon atë.

Sipas punës akoma në pritje të rishikimit që do të botohet në revistën Lancet, ata me një histori të infeksionit Covid tregojnë, tashmë pas dozës së parë të vaksinës, një përgjigje imune rreth gjashtë herë më e madhe se ata që nuk e kanë takuar kurrë virusin. Me pak fjalë, vaksinimi i plotë “vulos” dhe rinovon përgjigjen tashmë të evokuar natyrshëm nga sëmundja e koronavirusit.

Analiza, e cila u zhvillua nga dhjetori në shkurt, monitoroi përgjigjen imune të 237 punonjësve shëndetësorë me analiza gjaku, ndër të parët që morën vaksinën Pfizer gjatë fushatës së vaksinimit në Mbretërinë e Bashkuar. Midis operatorëve, 216 njerëz kishin vetëm një dozë dhe 21 kishin marrë edhe të dytën gjithashtu. Qëllimi i studimit ishte për të provuar përgjigjen imune tashmë pas dozës së parë dhe për të kuptuar nëse infeksionet e kaluara Covid-19 kishin ndonjë efekt në këtë reagim.

Advertisement

99% e të vaksinuarve me një dozë të vetme tashmë kanë treguar prodhim të lartë të antitrupave neutralizues dhe një lloj tjetër të qelizave imune, limfocitet T, kundër SARS-CoV-2. Por tek ata që tashmë kishin kontraktuar Covid, përgjigja ndaj dozës së parë ishte shumë më e theksuar. Krahasuar me ata që nuk kishin pasur kurrë sëmundje, të vaksinuarit e rikuperuar treguan një sasi 6.8 më të lartë të antitrupave dhe 5.9 më shumë sasi të qelizave T. Qelizat T janë një pjesë integrale e mbrojtjes kundër virusit, sepse ato njohin dhe shkatërrojnë qelizat e infektuara dhe kështu parandalojnë përhapjen e mëtejshme të grimcave virale.

Pavarësisht nga numri i vogël i subjekteve, ky është një nga studimet më gjithëpërfshirëse mbi përgjigjen imune ndaj një doze të vetme të vaksinës që përfshin gjithashtu ata që janë rikuperuar nga Covid. “Të dhënat tona tregojnë se përgjigja e antitrupave dhe qelizave T të shkaktuara nga infeksioni natyror rritet ndjeshëm nga një dozë e vetme e vaksinës”, shpjegon Thushan de Silva, autori i studimit. “Dhe edhe nëse përgjigjja imune ndaj injeksionit të parë ishte më pak e fortë në individë që nuk morën kurrë infeksion, ajo ishte akoma ekuivalente ose më e mirë se imuniteti natyror i atyre që u rikuperuan para se të vaksinoheshin.” (Focus, scan)

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy