NASA humb kontaktin me zbarkuesin Ingenuity në Mars

Pinterest LinkedIn Tumblr +
NASA humb kontaktin me zbarkuesin Ingenuity në Mars

NASA ka humbur kontaktin me roverin e vogël Ingenuity në Mars ndërsa po bënte fluturimin e 72-të të planetit të kuq, tha agjencia hapësinore amerikane, duke vënë në dukje se po kërkon një mënyrë për të rivendosur komunikimin me të.

Helikopteri, i cili duket si një avion i madh, pa pilot, në vitin 2021 u bë pajisja e parë fluturuese me fuqi që bëri një fluturim në një planet tjetër. Ai mbërriti në Mars me roverin Perseverance, i cili vepron si një “ndërmjetës”, duke mbledhur të dhënat e Ingenuity dhe duke i transmetuar ato përsëri në Tokë.

Pajisja arriti një lartësi prej 12 metrash në fluturimin e së enjtes, shpjegoi NASA. Por gjatë procesit të zbritjes, komunikimi midis helikopterit dhe roverit u humb para kohe, përpara uljes. Ekipet përgjegjëse për helikopterin po analizojnë të dhënat e disponueshme dhe po shqyrtojnë hapat e ardhshëm për të rivendosur komunikimin, shtoi agjencia amerikane.

Ky fluturim është bërë për të kontrolluar sistemet e helikopterit, pasi në atë të mëparshëm ishte ulur më herët se sa ishte planifikuar.

Advertisement

Në një postim në Laboratorin X to Jet Propulsion të NASA-s (JPL), i cili ndërtoi helikopterin, tha se roveri Perseverance aktualisht nuk mund ta “shohë” Ingenuity, por po konsideron t’i afrohet zonës për një inspektim vizual.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Struga.info | Privacy policy