Mungesa serioze në treg, çfarë po ndodh me çmimin e kafesë

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Mungesa serioze në treg, çfarë po ndodh me çmimin e kafesë

Kakao dhe kafeja kanë qenë në një rrugë të ngjashme këtë vit, me motin ekstrem dhe mungesat që nxisin rritje të çmimeve në të dy mallrat, duke testuar aftësitë e tregtarëve.

Sipas Bloomberg, ashtu si kakao, tregu i kafesë përballet me mungesa serioze. Dhe, si kakao, prodhimi i kafesë është i përqendruar në dy vende. Më e rëndësishmja, shumë tregtarë të mëdhenj tregtojnë në të dy mallrat, kështu që rritja e çmimeve të kakaos i privon ata nga likuiditeti, duke i detyruar ata të shesin kontratat e kafesë që kanë.

Lidhja është e rëndësishme sepse ndihmon pjesërisht të shpjegojë pse çmimet e kafesë janë rritur dhe se si kriza e parave po i lë tregtarët jashtë tregut. Efektet e fundit të kakaos në kafe mund të përfundojnë duke u kufizuar falë dallimeve të tij nga përbërësi që prodhon çokollatën.

Tregtia e kafesë mund të jetë prekur nga një valë blerësish spekulativë që vënë baste se çmimet do të rriteshin pas problemeve të kakaos, tha Carlos Costa, kreu i shitjeve në Hedgepoint Global Markets LLC.

Advertisement

Kontratat e së ardhmes së kafesë robusta u rritën me më shumë se 70% në gjashtë muajt e fundit deri në prill, duke arritur çmimin më të lartë në katër dekada. Çmimet e kakaos u dyfishuan këtë vit në një rekord muajin e kaluar.

Rritja e çmimit të kakaos kishte një “efekt psikologjik” në kafe, duke nxitur krahasime midis mallrave, tha Andre Acosta, drejtor i firmës financiare Marex Group Plc. Si kontratat e së ardhmes së kakaos ashtu edhe robusta mund të kenë marrë “marzhe të konsiderueshme” ndërsa u rritën, duke i shtyrë investitorët të heqin mbrojtjet ose të kalojnë në opsione të tjera për të mbrojtur pozicionet e tyre. Marzhet për kompanitë që furnizojnë të dy mallrat ka të ngjarë të shtrëngohen, shtoi ai.

Furnizimi i botës me kafe dhe kakao vjen nga shumë pak vende. Vietnami dhe Brazili përbëjnë më shumë se 50% të eksporteve të kokrrave të kafesë, me Vietnamin që po përballet me thatësirë ​​të madhe. Dy prodhuesit më të mëdhenj të kakaos janë Gana e Afrikës Perëndimore dhe Bregu i Fildishtë, ku mungesat e prodhimit po shkaktojnë paqëndrueshmëri të paparë dhe çmime rekord.

“Përqendrimi i lartë i kakaos në vetëm dy vende ka çuar në problemet që po shohim tani dhe nuk mund të lejojmë të ndodhë e njëjta gjë me kafenë”, tha Vanúsia Nogueira, drejtore ekzekutive e Organizatës Ndërkombëtare të Kafesë. Ndërsa situata e tregut të kafesë mund të jetë më pak ekstreme, ajo tha se malli “po ndjek të njëjtat linja” të kakaos.
Ndërsa shqetësimet e furnizimit tashmë po i shtyjnë çmimet e kafesë më të larta, vëzhguesit e tregut theksojnë se kokrrat e përdorura në pijet e mëngjesit tregojnë se mund të bëjnë shumë më mirë se kakao.

Advertisement

Kultivuesit e kafesë zëvendësojnë bimët e vjetra me të reja dhe më produktive me një normë të caktuar çdo vit, duke mbështetur rendimentet dhe duke parandaluar sëmundjet, tha Thiago Casarini, i cili drejton një firmë në brezin e kafesë në Brazil. Nxitja për fermerët për të investuar në kafe është “dukshëm më e lartë”, tha ai, pasi prodhuesit mund të përfitojnë drejtpërdrejt nga rritja e çmimeve të tregut.

Ky është një ndryshim i madh nga kakao, pasi çmimet në Bregun e Fildishtë dhe Gana përcaktohen nga qeveritë. Edhe me rritjen aktuale të kakaos, fermerët paguhen shumë më poshtë se nivelet e tregut dhe dekada të tëra nën-investime e kanë bërë të vështirë për kultivuesit të zëvendësojnë pemët e vjetra ose të paguajnë për pesticidet dhe plehrat që mund të rrisin rendimentet. /vizionplus.tv

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy