Përse inovacioni mund të ndalë inflacionin?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Përse inovacioni mund të ndalë inflacionin?

Pothuajse të gjitha bisedat ekonomike këto ditë janë rreth inflacionit.

Çdo pyetje duket se çon në një pyetje tjetër. A është e përkohshme? A do të përkeqësohet? Nëse po, kur? Dhe për sa kohë? Cilin nga faktorët e shumtë do të ndërtojmë, si do të ndikojë rritja e kërkesës pas Covid-19, mungesa e zinxhirit të furnizimit, stimuli fiskal dhe financiar, politika energjetike, apo shumë ndryshime në jetë, punë dhe lojë pas një pandemie? Më e rëndësishmja, çfarë po ndodh?!

Në të gjitha diskutimet, një çështje diskutohet rrallë. Është padyshim roli i teknologjisë si variabli më i rëndësishëm në potencialin e inflacionit në vitet e ardhshme.

Nga mungesat e fuqisë punëtore te pengesat e transportit, kostot e karburantit, madje edhe presionet afatgjata si popullsia në plakje, të gjithë faktorët mbi inflacionin mund të vlerësohen në mënyra të paparashikueshme. Ndryshimi është i afërt.

Advertisement

Konsideroni një tranzicion të energjisë së pastër. Tashmë, kërkesa për automjete elektrike po rrit çmimet e mallrave si bakri, litiumi, nikeli dhe kobalti. Automjetet e gjelbra dhe termocentralet konsumojnë shumë më tepër metal sesa teknologjitë që zëvendësojnë. Çmimet e energjisë mund të rriten më tej në afat të shkurtër pasi më shumë kompani dhe vende lëvizin drejt taksave të karbonit dhe përpiqen të kufizojnë prodhimin e karburanteve fosile.

Por, sigurisht, një afat kohor më i gjerë është i rëndësishëm. Një tranzicion i shpejtë në një botë më të pastër krijon presion inflacionist, ndërkohë që ul në mënyrë dramatike koston e fatkeqësive të lidhura me klimën në afatgjatë.

Përveç kësaj, vetë inovacioni përfundimisht ul kostot. Të dhënat e Morgan Stanley tregojnë se çmimet e mallrave kanë qenë në një prirje rënëse për 200 vjet, përveç rritjeve afatshkurtra. Kjo për shkak se sa herë që një burim energjie shtrenjtohet, në vend të tij krijohet një burim i ri energjie.

Mund të jemi drejt një dimri të ftohtë dhe të shtrenjtë. Por, duke pasur parasysh kostot në rënie të teknologjive të energjisë së rinovueshme si panelet diellore dhe fermat me erë (dhe rritjen e investimeve publike dhe private në to), me kalimin e kohës destinacionet përfundimtare janë shumë më të mira.

Advertisement

Po në lidhje me anën inflacioniste të vonesave të zinxhirit të furnizimit? Disa ekspertë të logjistikës besojnë se backup-et rezervë të porteve do të zgjasin me vite. Megjithatë, ne kemi parë tashmë kompanitë më të mëdha dhe më të pasura (Amazon, Walmart, Costco, etj.) duke iu përshtatur problemeve me risitë e tyre.

Këto risi përfshijnë më shumë integrim vertikal (për shembull, zotërimin dhe jo marrjen me qira të një pjese të kontenjerit të transportit për të lejuar më shumë kontroll), por duke përdorur një sistem inteligjence artificiale. Ai gjithashtu përfshin gjurmimin më të mirë të dërgesave. Makinat që drejtojnë vetë, si kamionë ashtu edhe anije, po fitojnë interes të ri. Anija e parë autonome e kontenierëve do të testohet në Norvegji deri në fund të vitit. Duke qenë se sisteme të tilla shmangin trafikun, vonesat e zinxhirit të furnizimit dhe presionet e çmimeve fillojnë të lehtësohen.

Ndërsa Interneti i Gjërave (IoT) bëhet më i përhapur, më shumë kompani do të përdorin teknologji të reja për të përmirësuar efikasitetin. Siç theksoi kreu ekzekutiv i Ark Investment Management, Cathie Wood, në një intervistë të fundit, risi të tilla, duke përfshirë lëvizshmërinë autonome, blockchain, modifikimin e gjeneve, robotët adaptues dhe rrjetet nervore, kanë më shumë deflacion afatgjatë sesa inflacioni, duke pasur parasysh thellësinë, gjerësinë dhe ndikimin e tyre. Ka të ngjarë që koha të vijë në të gjitha fushat e biznesit.

Në të vërtetë, ata do të prekin tregun e punës në mënyra që ne ende nuk i imagjinojmë. Për shembull, teknologjia mund të luajë një rol të rëndësishëm në kompensimin e presioneve inflacioniste. Do të nevojitet më shumë kujdes në kohën e saktë që fuqia punëtore po tkurret.

Advertisement

Kina, e cila ka investuar 1.5 miliardë dollarë në përdorimin e të dhënave të mëdha në kujdesin shëndetësor gjatë dekadës së fundit (dhe miliarda të tjera në inteligjencën artificiale), do të jetë epiqendra e diagnostifikimit dhe inovacionit të kujdesit shëndetësor të drejtuar nga IA. Ekziston një mundësi atje.

Natyrisht, politika e përdorimit të të dhënave të mëdha në fusha delikate si shëndetësia dhe financat ndryshojnë nga vendi në vend, pasi rregullatorët po trajtojnë ndikimin social të teknologjive të tilla moderne. Këto dallime në politikën kombëtare kontribuojnë në fërkimet ndërkufitare në biznesin global dhe mund të jenë vetë inflacioniste kur bëhet fjalë për lëvizjen e njerëzve, mallrave dhe kapitalit.

Në një botë multipolare, do të ketë në mënyrë të pashmangshme më shumë vonesa, mungesa dhe mospërputhje të ofertës dhe kërkesës në afatshkurtër.

Megjithatë, fakti që ekonomia globale ka qenë paksa e fragmentuar gjatë dy viteve të fundit është gjithashtu një mundësi për inovacione të drejtuara nga teknologjia që përfundimisht mund të ulin çmimet. Mendoni për bujqësinë vertikale, rritja e prodhimeve bujqësore në pak minuta nga vendi ku njerëzit hanë, telemjekësia dhe platforma e edukimit virtual për të ulur kostot e udhëtimit, dhe prodhimi 3D përmes zinxhirëve të furnizimit kompleks dhe të largët.

Advertisement

Këto janë vetëm një pjesë e vogël e shumë teknologjive të reja që po lulëzojnë aktualisht. Ndryshimi i mundshëm që mund të sjellin risi të tilla është e vetmja prirje e madhe disinflacioniste në këtë kohë. Por, ju mund ta gjeni si më të fuqishmin.(Financial Times/Si)

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy