Smogu/ Mbi 2 milionë fëmijë vuajnë nga Astma kronike si pasojë e ajrit të ndotur

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Smogu/ Mbi 2 milionë fëmijë vuajnë nga Astma kronike si pasojë e ajrit të ndotur

Gati dy milionë fëmijë në mbarë botën vuajnë nga astma kronike si pasojë e  ajrit të ndotur .

Kjo është përfundimi I një studimi nga Universitetit George Ëashington, i publikuar në Lancet Planetary Health.

Advertisement

Hulumtimi vlerëson raste të astmës pediatrike në mbi 13,000 qytete, nga Los Angeles në Mumbai, duke u fokusuar veçanërisht në dioksidin e azotit (NO2), një ndotës që vjen nga gazrat e shkarkimit, termocentralet dhe vendet industriale.

Studiuesit monitoruan gjithashtu rastet e reja të astmës që u zhvilluan tek fëmijët nga viti 2000 deri në 2019: rezultatet tregojnë se rreth 1.85 milionë raste të reja të astmës pediatrike i atribuohen NO2 në mbarë botën në vitin 2019. Nga këto, dy të tretat ndodhen në zonat urbane.

Advertisement

Monitorimi gjithashtu bëri të mundur verifikimin e efekteve pozitive të masave të fundit të zbatuara nga disa vende për uljen e ndotjes së ajrit në zonat urbane, me një ulje të përqindjes së rasteve të astmës pediatrike në NO2 nga 20%. në 2000 në 16% në 2019.

Megjithatë, këto përmirësime prekin vetëm Evropën dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa në Azinë Jugore, Afrikën Sub-Sahariane dhe Lindjen e Mesme ajri është ende shumë i ndotur dhe emetimet e NO2 janë në rritje.

Advertisement

“Studimi ynë zbuloi se si dioksidi i azotit i ekspozon fëmijët ndaj rrezikut të astmës – thotë Susan Anenberg, bashkëautore e studimit dhe profesoreshë e Shëndetit Mjedisor dhe Profesional në Universitetin George Washington – Gjetjet sugjerojnë se ajri i pastër duhet të jetë një pjesë kyçe e strategjive për t’i mbajtur fëmijët të shëndetshëm.”

Një studim i mëparshëm nga studiuesit e George Ëashington zbuloi se NO2 lidhet me rreth 13 përqind të rasteve të astmës pediatrike në mbarë botën dhe deri në 50 përqind të atyre në 250 qytetet më të populluara.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy