Qeveria miratoi ligjin e ri për verën: Kultivuesit do të marrin një çmim të garantuar për rrushin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut në seancën e sotme të qeverisë, pas propozimit të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Administrimit të Ujërave, ka pranuar ligjin e ri për verërat.

Si ministri, duke pasur parasysh se vendet anëtare të BE-së janë tregu më i madh për eksportin e verës nga Republika e Maqedonisë së Veriut dhe me qëllim të rritjes dhe lehtësimit pa probleme të eksportit të verës dhe produkteve të verës maqedonase, ministria iu afrua miratimit të një Ligji i ri për Verën, i cili është plotësisht në përputhje me dispozitat e legjislacionit evropian.

Ky ligj i ri i propozuar për verërat është në anën e vreshtarëve dhe zgjidh një tjetër problem të vreshtarëve, që është çmimi i blerjes. Pra, me ligjin e ri për verën, për herë të parë do të përcaktohet çmimi i prodhimit të rrushit të verës për kilogram, jo ​​më vonë se 15 korriku i vitit aktual, për të paktën dy nga varietetet më të zakonshme. Llogaritja e kostove për prodhimin e një kilogrami rrush për verë në një sipërfaqe të caktuar dhe me cilësi të përshtatshme, sipas një metodologjie të caktuar, synohet të kryhet nga një institucion i lartë arsimor ose shkencor në fushën e bujqësisë.

Nëpërmjet ligjit të ri për verën, sistemi i mbrojtjes së treguesve gjeografikë të verës është plotësisht i harmonizuar me legjislacionin evropian, duke parashikuar që e njëjta të mbrohet në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar me emërtim të mbrojtur të origjinës ose tregues gjeografik të mbrojtur. Emërtimi tradicional i verës mbrohet nga një shenjë tradicionale në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.

Advertisement

Verërat me tregues gjeografik do të duhet të plotësojnë disa kërkesa për sa i përket cilësisë ose karakteristikave gjeografike, domethënë ato duhet të prodhohen nga rrushi që e ka origjinën ekskluzivisht ose më së shumti nga zona e përcaktuar gjeografike dhe prodhimi i verës bëhet në zonën e përcaktuar gjeografike.

Prodhimi i verës me tregues gjeografik do të monitorohet nga organizmat certifikues, të cilët do të verifikojnë procesin në të gjitha fazat duke filluar që nga fillimi i prodhimit të rrushit, deri në prodhimin e verës me tregues gjeografik. Të gjitha emërtimet e mbrojtura të origjinës dhe përdoruesit e tyre do të regjistrohen në një regjistër përkatës në Ministrinë e Arsimit dhe Kulturës.

Në përgatitjen e ligjit të ri të verërave, ministria punoi me përkushtim në konsultim me fermerët, kantinat e verës, komunitetin shkencor dhe shoqatat bujqësore. Ligji i ri për verërat synon zhvillim edhe më të madh të këtij sektori të rëndësishëm, pastaj rritje të eksportit të verës maqedonase dhe pozicionim edhe më të lartë në hartën e verërave, si dhe siguri më të madhe për vreshtarët.  /Telegrafi/

Qeveria miratoi ligjin e ri për verën: Kultivuesit do të marrin një çmim të garantuar për rrushin shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy