Pandemia preku më së shumti shëndetin mendor të grave dhe të rinjve

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Pandemia preku më së shumti shëndetin mendor të grave dhe të rinjve

Të rinjtë dhe gratë kanë marrë goditjen më të rëndë psikologjike dhe financiare nga pandemia, sipas një sondazhi nga kompani analitike “YouGov”, por pak njerëz po mendojnë të ndryshojnë jetën e tyre si rezultat i saj.

Projekti vjetor i kompanisë zbuloi se në shumë nga 27 vendet e anketuara, të rinjtë kishin vazhdimisht më shumë gjasa se të moshuarit të ndjenin se kriza Covid i kishte përkeqësuar shqetësimet e tyre financiare dhe të shëndetit mendor. Në Francë, gati gjysma (47%) e njerëzve të moshës 18 deri në 24 vjeç thanë se pandemia kishte ndikuar në shëndetin e tyre mendor, kundrejt vetëm një të katërtës (25%) të atyre 55 vjeç e lart, me shumë vende të tjera në Evropë dhe përreth. Në Gjermani 38% e të rinjve thanë se Covid-19 kishte qenë i keq për shëndetin e tyre mendor krahasuar me 22% të të rriturve të moshuar që nuk e kishin vuajtur psikologjikisht. Në Suedi ndarjet ishin 42% me 19%, në Spanjë dhe Itali 51% me 39%, Britani 50% me 25%, Australi 51% me 28% dhe në Meksikë 41% me 18%.

Përmasa të krahasueshme të të rinjve dhe të moshuarve thanë se të rinjtë dhe gratë shqetësoheshin më shumë për paratë si rezultat i pandemisë, ndërsa në disa masa, gratë gjithashtu kishin vazhdimisht më shumë gjasa se burrat të raportonin një ndikim negativ nga kriza e pandemisë. Gratë në shumë vende raportuan se ishin më të shqetësuara për financat personale, shëndetin mendor dhe stresin e punës sesa burrat. Rreth 55% në Britani që thanë se jeta e tyre profesionale ishte më stresuese krahasuar me 36% të meshkujve. Vetëm pjesë të vogla të popullsisë së përgjithshme në Evropën veriore dhe perëndimore thanë se pandemia kishte goditur financat e tyre personale: 27% në Francë, 24% në Gjermani, 15% në Suedi, 22% në Mbretërinë e Bashkuar, 29% në Australi dhe 27% në SHBA.

Megjithatë, numra vazhdimisht më të mëdhenj thanë të njëjtën gjë gjetkë, duke përfshirë Spanjën (40%), Italinë (43%), Greqinë (50%), Hungarinë (46%) dhe Poloninë (38%), dhe akoma më shumë në vende si Brazili. (54%), Tajlanda (68%), Kenia (75%) dhe Afrika e Jugut (59%).

Advertisement

Një ndarje e ngjashme gjeografike ishte e qartë kur njerëzit u pyetën nëse pandemia i kishte bërë njerëzit të shqetësoheshin më shumë për paratë: 70% e të pyeturve ose edhe më shumë ishin të shqetësuar në vendet si Greqi, Brazil, Meksikë, Tajlandë, Kenia dhe Afrikën e Jugut.

Në kontinentin e Evropës, rreth një e treta ose më pak thanë se ndiheshin optimistë për të ardhmen e tyre personale: nga Franca (29%) dhe Gjermania (34%) në Spanjë (34%) në Itali (27%), Greqi (24%), të uritur ( 34%) dhe Polonia (32%). Britania, Australia, SHBA dhe Kanadaja ishin pak më optimiste me 42%, 45%, 43% dhe 44%.

Ndryshe nga shumë parashikime të bëra në fazat e hershme të pandemisë, sondazhi tregoi gjithashtu se për shumicën e njerëzve në mbarë botën, Covid-19 nuk kishte ndryshuar në mënyrë dramatike zgjedhjet e tyre të jetës ose stilet e jetesës, siç është puna nga shtëpia. Mes punonjësve pjesa më e madhe në shumicën e vendeve të anketuara thanë se në mënyrë ideale do të zgjidhnin të punonin nga shtëpia.

Të pyetur nëse pandemia i kishte shtyrë ata të bënin ose të konsideronin seriozisht ndryshime të mëdha në jetë, të tilla si shpërngulja në një zonë ose vend tjetër, ndryshimi i karrierës ose ndarja nga një partner, një përqindje e vogël në të gjithë botën tha se ishin nxitur nga pandemia. Shifrat për çdo lloj ndryshimi ishin përgjithësisht më të larta në botën jo-perëndimore: rreth një në pesë kishte ndryshuar karrierë si rezultat i koronavirusit në Afrikën e Jugut (21%), Kenia (20%), Tajlandë (19%), Saudite. Arabia (22%) dhe Brazili (22%).

Advertisement

Masa të tjera në mënyrë të ngjashme pikturuan një pamje përgjithësisht jodramatike të shumicës së njerëzve që vazhdojnë kryesisht me jetën. Të pyetur, për shembull, nëse tani flenë, ushtrojnë, pinë ose hanë shëndetshëm më shumë ose më pak se përpara pandemisë, shumica e njerëzve nuk raportuan asnjë ndryshim të përgjithshëm. Sondazhi zbuloi gjithashtu se pandemia kishte pasur një efekt më të dobishëm në marrëdhëniet me familjen dhe partnerët e ngushtë sesa me ato me miqtë, kolegët ose fqinjët, me vetëm pakicat e vogla në mbarë botën që priren të raportojnë se kriza i kishte bërë marrëdhëniet “më pak të ngushta” me partnerët ose pasardhësit.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy