BE gjobit Facebook me 1.2 miliardë euro për keqpërdorimin e të dhënave të përdoruesve

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Meta, kompania në pronësi të Mark Zuckerberg është gjobitur për një shumë rekord prej 1.2 miliardë eurosh nga rregullatorët europianë të sigurisë.

Sipas raportimeve, Meta akuzohet të ketë kaluar të dhëna të përdoruesve të Bashkimit Europian në SHBA.

Iniciuar nga Komisioni i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave, kjo është gjoba më e madhe e vendosur sipas ligjit të Rregullores së Përgjithshme për Mbrojtjen e të Dhënave të BE-së për privatësinë.

GDPR përcakton rregullat që kompanitë duhet të ndjekin për të transferuar të dhënat e përdoruesve jashtë BE-së.

Advertisement

Meta nga ana tjetër ka bërë të ditur se do ta apelojë vendimin të cilin e cilëson si “të pajustifikuar dhe të panevojshëm”.

Në thelb të këtij vendimi është përdorimi i klauzolave ​​standarde kontraktuale (SCC) për të zhvendosur të dhënat e Bashkimit Evropian në SHBA.

Këto kontrata ligjore, të përgatitura nga Komisioni Evropian, përmbajnë masa mbrojtëse për të siguruar që të dhënat personale të vazhdojnë të mbrohen kur transferohen jashtë Evropës.

Por ka shqetësime se këto flukse të dhënash vijojnë t’i ekspozojnë evropianët ndaj ligjeve më të dobëta të privatësisë së SHBA-së, dhe inteligjenca amerikane mund të ketë akses në të dhëna.

Advertisement

Shumica e kompanive të mëdha kanë rrjete komplekse të transferimit të të dhënave, të cilat mund të përfshijnë adresat e e-mailit, numrat e telefonit dhe informacionin financiar  për marrësit jashtë shtetit, shumë prej të cilëve varen nga SCC.

Dhe Meta thotë se përdorimi i gjerë i tyre e bën gjobën të padrejtë.

Presidenti i Facebook, Nick Clegg tha: “Prandaj jemi të zhgënjyer që jemi veçuar kur përdorim të njëjtin mekanizëm ligjor si mijëra kompani të tjera që kërkojnë të ofrojnë shërbime në Evropë.

“Ky vendim është i gabuar, i pajustifikuar dhe përbën një precedent të rrezikshëm për kompanitë e tjera të panumërta që transferojnë të dhëna midis BE-së dhe SHBA-së.”

Advertisement

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy