NASA: Gjysmë milioni dollarë për “ushqim hapësinor”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

NASA ka premtuar një çmim prej 500 000 dollarësh për ata që do të jenë në gjendje të shpikin ushqimin e së ardhmes, ushqime të destinuara për misionet e njeriut në “Mars dhe gjetkë”, që janë të shëndetshëm dhe të shijshëm dhe që mund të përdoren në rast të udhëtimeve ndëryjore shumë të gjata.

E nisur në mes të janarit, në bashkëpunim me Agjencinë Kanadeze të Hapësirës dhe me rastin e 100-vjetorit të NASA-s, “Sfida e Ushqimit Ndërhapësinor” do të përfundojë më 30 korrik.

Qëllimi për t’u arritur në vetëm shtatë muaj është ambicioz.

Sipas faqes së internetit të Agjencisë Hapësinore të SHBA-së, ky qëllim është krijimi i teknologjive të reja ose sistemeve të prodhimit të ushqimit, që kërkojnë burime minimale dhe prodhojnë mbetje minimale, ndërsa sigurojnë ushqim të sigurt, ushqyes dhe të shijshëm për misionet e kërkimit njerëzor që zgjasin në kohë.

Advertisement

“Nëse do të ishte e mundur të arrihej një sistem të tillë, do të ishte gjithashtu një hap i madh përpara për prodhimin e ushqimit në të gjithë botën, por mbi të gjitha në mjedise ekstreme, rajone me burime të kufizuara ose vende të shkatërruara nga katastrofat natyrore”, theksoi NASA.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy